060 345 77 77 office@trikcudionica.com


Trik čudionica – Kuća iluzija

Postavka broji preko 30 eksponata – osim iluzija koje su izložene na stolovima i zidovima od kojih su neke interaktivne, tu je i deset postavki za pravljenje zanimljivih fotografija kao što su glava na tanjiru, ejmsova prostorija, beskonačna soba, izvrnuta soba, Adams family dvosed, kaleidoskop, levitirajuća stolica.

Da bi se dogodila optička iluzija bitna su dva faktora: jedan su naša čula i percepcija, odnosno činjenica da naš mozak očekuje da registruje nešto na šta smo navikli, nešto što je logično i objašnjivo, a drugi faktor je prostor, predmet ili slika gde uz pomoć svetlosti, ogledala, pokreta, perspektive ili specifičnog dizajna doživimo realnost na drugačiji način, i tu počinje avantura i zabava za sva naša čula.

Trik Čudionica je zabavna za sve uzraste i otvorena za posete porodica, grupa prijatelja ili organizovane školske posete.

JA, BEBA

Inspiraciju za ovu postavku dala nam je serija iCarly, gde su Karlinog brata Spensera pretvorili u bebu i hranili – majonezom.

LEVITIRAJUĆA STOLICA

U dubokoj meditaciji „odlepite“ se od sedišta stolice i meditirajte „u vazduhu“.

ADAMS DVOSED

Presečeni ste na pola – nemoguće? Kod nas je i to moguće.

ČAJDžINICA KOD LUDOG ŠEŠIRDžIJE

Kao i kod kaleidoskopa, više reflektujućih površina postavljenih pod određenim uglom daju efekat simetričnog ponavljanja slike.

GLAVA NA STOLU

Provucite glavu kroz rupu na stolu i napravite originalnu fotografiju – zahvaljujući ogledalima dobija se efekat „šupljeg“ stola i glave bez tela.

EJMSOVA PROSTORIJA

 Adelbert Ejms (Adelbert Ames), oftalmolog iz Amerike, prvi je napravio ovu optičku iluziju nerealne veličine u prostoru 1934. godine.

Kako se postiže efekat male i velike osobe u prostoriji? Mislite o tome.

IZVRNUTA PROSTORIJA

Evo prilike da „zaplešete“ na plafonu.

Svaki telefon ima opciju „rotate picture“. Slikajte se, a potom rotirajte sliku u telefonu za 180 stepeni.

BESKONAČNA SOBA

Beskonačan broj ljudi u beskonačnom prostoru? Efekat se postiže zatvorenim krugom ogledala postavljenim pod uglom od 60 stepeni.

GULIVER I LILIPUTANAC

Za postizanje efekta potrebne su tri osobe – dve koje poziraju i treća koja fotografiše.
Ovakav efekat perspektive koristili su često na snimanju filma „Gospodar prstenova“.

AJNŠTAJN 

Rotacija i igra svetlosti i senke daje efekat da vidimo udubljeno (konkavno) ili ispupčeno (konveksno) lice.

KALEIDOSKOP

Kaleidoskop je optički instrument sa više reflektujućih površina postavljenih pod određenim uglom. Objekat koji se nalazi na jednom njegovom kraju odražava se simetričnim ponavljanjem kada se posmatra sa drugog kraja.

POKRETNE SLIKE

Ove slike predstavljaju izvrnutu perspektivu (reverspektivu), koju je kreirao Patrik Hjuz (Patrick Hughes). Delovi slike koji izgledaju udaljeno su zapravo fizički najbliži posmatraču.